• Wpisów: 27
  • Średnio co: 35 dni
  • Ostatni wpis: 2 lata temu, 14:00
  • Licznik odwiedzin: 1 868 / 983 dni
 
pimpulina1
 
Ahh napiłam sie kawy i od razu lepiej:D

Dzisiaj pyszne Cannelloni, jeszcze czuje jego smak - rewelacja.! Bardzo proste w przygotowaniu i na szczęście nie jest czasochłonne.
Widzę, że kilka osób bulwersuje się, że mam kredyt na mieszkanie... nie wnikam o co chodzi, ale podziwiam determinację tych osób.
Cannelloni:

Makaron rurki (nie trzeba go wcześniej gotować!)
Ser (ja użyłam zwykłego żółtego, może być Grana Padano czy mozzarella  )

Farsz:
mięso mielone (ja użyłam wieprzowego) 500g
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Sos Pomidorowy:
2 puszki pomidorów bez skórki
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 gałązki świeżej bazylii (może być suszona)
sól
pieprz

Beszamel
1l mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki (jeśli będzie za gęste dodać masła, ja beszamel robie zawsze na oko)
szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

Rozgrzewamy piekarnik do 190C

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ok. 2 łyżki (ja dałam olej), dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i rozdrobniony praską czosnek, podsmażamy aż się zeszkli i dodajemy mięso rozgniatając je łopatką czy widelcem. Smażymy aż się zarumieni, pieprzymy i solimy do smaku.

3/4 mięsa odkładamy do miseczki i czekamy aż ostygnie. Na patelni po mięsie znów smażymy cebulę i czosnek gdy się zeszklą dodajemy pomidory i gotujemy do momentu aż wyparuje woda. Dodajemy sól, pieprz i drobno pokrojoną bazylię.  Przelewamy do naczynia żaroodpornego.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, czekamy aż się zrumieni, dodajemy mleko i energicznie mieszamy ok 4 minuty. Na koniec przyprawiamy pieprzem, gałką i solą.

Makaron Cannelloni faszerujemy mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym następnie zalewamy ciepłym beszamelem i posypujemy serem.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190C i pieczemy 30-40 min

Smacznego ! :)

PS: część zdjęć robiła moja Mama dlatego są nie ostre ;)

IMG_9380.JPG

IMG_9393.JPG

Nie możesz dodać komentarza.